Tekst laten schrijven?

Elke zwangerschap kost je een tand?

‘Elke zwangerschap kost je een tand’ werd vroeger gezegd. Dat klopt gelukkig niet, maar goede mondverzorging is wél heel belangrijk. Zwangerschap is namelijk van invloed op je tanden. Een extra bezoek aan de mondhygiënist is daarom een aanrader.

Oldenzaal -

Mondhygiënist Peter Veerdig vertelt over de invloed van zwangerschap op tanden en tandvlees: “Tijdens zwangerschap is het belangrijk dat je je gebit schoner houdt dan je al deed. Tandvlees reageert tijdens zwangerschap namelijk eerder op plaque. Daardoor wordt je tandvlees gevoeliger en bloedt het sneller. Een extra bezoek aan de mondhygiënist is daarom aan te raden tijdens zwangerschap. Normaal gesproken moet tandsteen ongeveer elk half jaar verwijderd worden, tijdens zwangerschap eerder.”

Het is trouwens niet alleen de plaque die van invloed is op tandvlees; ook de veranderende hormoonhuishouding doet zijn werk. Alsof de aandacht van je lichaam ineens uitgaat naar iets belangrijks en daardoor minder tijd voor je mond heeft.

Maar waar komt de uitspraak ‘elke zwangerschap kost je een tand’ vandaan? Veerdig: “Ga je met ontstoken tandvlees je zwangerschap in, dan wordt dat rap erger. Tanden kunnen dan zelfs los gaan zitten. Vroeger was er nog niet zoveel aandacht voor mondhygiëne, vandaar dat dat regelmatig voorkwam.”

Aandacht voor mondhygiëne flink verbeterd

De aandacht voor mondhygiëne is flink verbeterd, stelt Veerdig. “Gelukkig wel. Toen ik 26 jaar geleden begon, was het belang van mondhygiëne nog niet zo duidelijk als nu. ‘Vroeger hoefde men ook niet naar de mondhygiënist’, hoorde ik dan. Nee dat klopt, maar toen waren er wel veel tandvleesproblemen.”

Het belang van mondhygiëne is steeds duidelijk geworden. “Het belang van ons vak wordt tegenwoordig gelukkig wel erkend. Tandartsen sturen patiënten bijvoorbeeld tegenwoordig veel eerder naar de mondhygiënist dan vroeger. Ook zijn er veel mensen die zich zelf melden, zonder dat de tandarts ze heeft gestuurd. Een bezoek aan de mondhygiënist betekent preventie. En wie wil nou geen problemen voorkomen?”

Afspraak maken met Veerdig

Mondhygiënepraktijk Veerdig is gevestigd aan de Beatrixstraat 147 in Oldenzaal en bereikbaar via 0541 512528. Of kijk op www.veerdig.nl.